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US. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington. DC 20590

Pipeline and Hazardous
Mcterials Safety
Administration

AUG 03 2015

Mr. Omar Contreras
Safety/Hazmat Manager
Seaboard Marine, Ltd.
1630 Port Blvd.

Miami, Florida 33132

Ref No.: 15-0052
Dear Mr. Contreras:

This is a response to your March 16, 2015 email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the placarding of freight
containers and aircraft unit load devices having a capacity of 640 cubic feet or more. In
your email, you state that you are an ocean transportation company that provides a service to
your customers whereby you pick up your customers’ containerized cargo by highway and
transport it to your terminals for loading onto your vessels. Furthermore, you state that on
occasion, your customer refuses to place the placards on the container they have finished
loading with hazardous cargo. You ask who is responsible to physically place the placards
on the container. Your questions are answered as follows:

Q1. For a container with a capacity over 640 cubic feet, carrying hazardous materials,
transported from an inland location to a marine terminal for vessel transport, is it the
responsibility of the person loading or otherwise preparing the container to place the
placards on the container since that person must comply with §§ 172.512(a) and
176.27(c)(1)(i), the latter which must be stated on the signed contalner packing
certificate that they must prov1de the vessel operator?

Al.  Asprovided in § 172.512(a), each person who offers for transportation, and each
person who loads and transports, a hazardous material in a freight container or
aircraft unit load device having a capacity of 640 cubic feet or more shall affix to the
freight container or aircraft unit load device the placards specified for the material in
accordance with § 172.504. If a freight container or aircraft unit load device having
a capacity of 640 cubic feet or more is loaded and transported by a carrier, it is the
responsibility of the carrier to apply the required placards.

In addition to the placards required to be placed on a freight container or aircraft unit
load device having a capacity of 640 cubic feet or more by the offeror, the person
offering a hazardous material for transportation (i.e., shipper) must provide the motor



carrier with the required placards for the transport vehicle (e.g., motor vehicle) for
the material being offered prior to or at the same time the material is offered for
transportation, unless the carrier's motor vehicle is already placarded for the material.
A motor carrier may not transport a hazardous material in a motor vehicle unless the
placards required for the material are affixed to the motor vehicle (see § 172.506).

Prior to the HM-184A final rule published in 1983 [48 FR 53710; Nov. 29, 1983],

§ 172.512(a) only specified that “each person who offers for transportation a
hazardous material in a freight container having a capacity of 640 cubic feet or more
shall affix to the freight container the placards specified for the material in
accordance with § 172.504.” However, the HM-184A rulemaking revised the
language in § 172.512(a) to how it reads today, in order to “clarify the fact that if a
freight container or aircraft unit load device is loaded by a carrier, it is the
responsibility of the carrier to apply the required placards” [48 FR 35471; 35472].

Q2.  For a container with a capacity over 640 cubic feet, carrying hazardous materials,
transported from an inland location to another inland location, is it the responsibility
of the person loading or otherwise preparing the container, to place the placards on
the container since that person must comply with § 172.512(a), or is it the
responsibility of the carrier to place the placards if they are offered by the
shipper/person loading or otherwise preparing the container as per § 172.506?

A2.  Please see Al.

I hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PHMSA)
.
From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)
Sent: Monday, March 16, 2015 3:51 PM
To: Hazmat Interps
Subject: - FW: Request for Interpretation

Shante/Alice,
Please submit this for a formal letter of interpretation. | spoke with Mr. Contreras.
Thanks,

Mike

From: Contreras, Omar [mailto:Omar Contreras@seaboardmarine.com]
Sent: Monday, March 16, 2015 12:43 PM

To: PHMSA HM InfoCenter

Subject: Request for Interpretation

To Whom it May Concern:

I am looking on clarification on regulations involving carrier and shipper
responsibilities regarding application of placards on containers prepared for
ocean transport.

We are an ocean transportation company who as part of our services provide our
customers with ground transportation of their containerized cargc to our
terminals Tor loading on our vessels. Occasionally a customer may refuse to place
the placards on the container they have finished loading with hazardous cargo and
I would Tike clarification on who’s responsibility it is to physically place the
placards on the container.

It is clear that each person offering a motor carrier a hazardous material for
transportation must provide the motor carrier with the required placards for the
material being offered and no motor carrier may transport a hazardous material in
a motor vehicle unless the placards required for the hazardous material are
affixed (172.506).

Ql: For a container with a capacity over 640 cubic feet, carrying hazardou
materials, transported from an inland Jocation to a marine terminal for v
transport, is it the responsibility of the person loading or otherwise
the container, to place the placards on the container since they must a
172.512(a) and 176.27(c)(1)(1), the Tlatter which must be stated on tha
container packing certificate that they must provide the vessel operatos
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(Q2: For a container with a capacity over 640 cubic feet, carrying hazardous
materials, transported from an inland Tocation to another inland location, is it
the responsibility of the person Toading or otherwise preparing the container, to
place the placards on the container since they must adhere to 172.512(a), or is
it the responsibility of the carrier to place the placards if they are offered by
the shipper/person Tloading or otherwise preparing the container as per 172.5067

Your clarification in this matter is much appreciated.

Sincerely,

Omarn Cantrenas
Safety/Hazmat Manager
Seaboard Marine, Ltd.
1630 Port Blvd.
Miami, Florida 33132
Phone: 305-530-5757



